page_banner

Различни методи на проверка за пост-заварување на машината за заварување со навртки?

По завршувањето на процесот на заварување со помош на машината за заварување на навртката, од клучно значење е да се спроведат инспекции по заварувањето за да се обезбеди квалитетот на заварот и придржувањето кон одредени стандарди.Се користат неколку методи на инспекција за да се процени интегритетот и цврстината на заварените споеви.Овој напис претставува преглед на различни техники на инспекција што се користат за испитување по заварување во операциите за заварување на дамки на навртката.

Заварувач на навртки

  1. Визуелна инспекција: Визуелната инспекција е најосновниот и почетен метод за проценка на квалитетот на заварот.Искусен инспектор ги испитува спојниците на заварувањето со голо око за да открие видливи дефекти како што се неправилности на површината, униформност на зрната на заварот и знаци на нецелосна фузија или порозност.Овој недеструктивен метод на проверка обезбедува суштински повратни информации за целокупниот изглед на заварот и може да укаже на присуство на потенцијални дефекти.
  2. Техники за недеструктивно тестирање (NDT): a.Ултразвучно тестирање (UT): UT користи звучни бранови со висока фреквенција за да ги испита заварите за внатрешни дефекти.Може да идентификува дисконтинуитети, како што се пукнатини или недостаток на фузија, во заварениот спој без да предизвика оштетување на компонентата.UT е особено корисен за откривање скриени дефекти во критичните завари.

б.Радиографско тестирање (RT): RT вклучува употреба на Х-зраци или гама зраци за да се добијат слики од внатрешната структура на заварениот спој.Оваа техника им овозможува на инспекторите да идентификуваат внатрешни дефекти, празнини и подмножества кои можеби не се видливи при визуелна инспекција.

в.Тестирање на магнетни честички (МТ): МТ првенствено се користи за проверка на феромагнетни материјали.Тоа вклучува примена на магнетни полиња и магнетни честички на површината на заварот.Честичките ќе се акумулираат на места со дефекти, што ги прави лесно забележливи.

г.Тестирање на течни пенетранти (PT): PT се користи за да се идентификуваат дефектите на кршење на површината кај непорозните материјали.На површината на заварот се нанесува продорен течност, а вишокот на пенетрант се брише.Преостанатиот пенетрант потоа се открива преку апликација на развивач, истакнувајќи ги сите површински дефекти.

  1. Деструктивно тестирање (ДТ): Во случаи кога квалитетот на заварот мора ригорозно да се процени, се користат деструктивни методи на тестирање.Овие тестови вклучуваат отстранување на дел од заварениот спој за да се испитаат неговите механички својства и сила.Вообичаените методи на ДТ вклучуваат: а.Тестирање на истегнување: Ја мери цврстината на затегнување и еластичноста на заварениот спој.б.Тестирање на свиткување: Ја проценува отпорноста на заварот на пукање или фрактура при стрес на свиткување.в.Макроскопско испитување: Вклучува пресекување и полирање на заварот за да се процени неговата структура и пенетрацијата на заварот.

Извршувањето на инспекции по заварувањето со користење на различни методи е од суштинско значење за да се обезбеди сигурност и квалитет на заварените споеви создадени од машината за заварување на навртката.Комбинацијата од визуелна инспекција, техники на недеструктивни тестирања и, доколку е потребно, деструктивно тестирање обезбедува сеопфатен увид во интегритетот на заварот и придржувањето кон индустриските стандарди.Со спроведување на овие методи на проверка, професионалците за заварување можат да ја гарантираат безбедноста и перформансите на заварените компоненти во различни примени.


Време на објавување: 03.08.2023