page_banner

Инструмент со динамички отпор за машина за заварување со средна фреквенција

Во моментов, нема многу зрело развиени инструменти за следење на динамичкиот отпормашини за заварување на место со средна фреквенција, при што повеќето се експериментални и развојни по природа.Сензорите во контролниот систем вообичаено користат чипови со ефект на Хол или сензори за намотки на меки појаси за собирање на напон помеѓу електродите и струјата на заварување.Овие информации потоа се обработуваат и контролираат со помош на единици за обработка на микрокомпјутер и кола со тиристор.Иако предните кола може да се разликуваат, принципите се слични.

IF заварувач на место со инвертер

Колото на системот за следење на динамичкиот отпор се состои од струјни канали, напонски канали и канали за спроводливост.Тековниот канал вклучува влезен терминал за тековен сензор, засилувач и прецизна поправена струја со цел бран.Напонскиот канал се состои од жици за пренос на напон, ограничувачки засилувачи, засилувачи со апсолутна вредност и прецизна поправена струја со цел бран.Каналот за спроводливост е составен од разделувачи и контролни порти.

Делителот ја пресметува спроводливоста, обезбедувајќи спроводливост пропорционална на влезниот сигнал.Контролната порта (VF) се контролира со импулси генерирани од диференцијалното коло (Z).Со секој врв во Z на половина циклус, се генерира тесен пулс и се испраќа до VF, отворајќи ја портата.Поставките на VF го изолираат влијанието на периодичниот индуциран напон поради брзите промени на струјата.Каналот за спроводливост го пренесува сигналот до процесорот, каде што се вршат пресметките и се издаваат контролни команди.Според податоците, ваквите системи за следење на отпорот можат да контролираат во опсег од ± 4% од предодредената крива на отпор.

Делот за следење на динамичкиот отпор на мониторот за стапка на отпор се состои од струјни сензори, кола за пренос на напон (вклучувајќи кола за елиминација на индукциониот напон), единици за пресметка на отпор, единици за проверка на промена на отпорот, компаратори и полуконтролни единици.Пресметката на отпорот се врши на секои половина циклус, но излезот е просечната вредност на отпорот по циклус.Напонскиот дел мора да вклучува кола за елиминирање на напонските пречки за да се добие вистинскиот пад на напонот низ електродите.

Suzhou Agera Automation Equipment Co., Ltd. specializes in the development of automated assembly, welding, testing equipment, and production lines, primarily serving industries such as household appliances, automotive manufacturing, sheet metal, and 3C electronics. We offer customized welding machines, automated welding equipment, assembly welding production lines, and assembly lines tailored to meet specific customer requirements. Our goal is to provide suitable overall automation solutions to facilitate the transition from traditional to high-end production methods, thereby helping companies achieve their upgrade and transformation goals. If you are interested in our automation equipment and production lines, please feel free to contact us: leo@agerawelder.com


Време на објавување: Мар-28-2024