page_banner

Како времето на заварување и струјата на заварување на машината за заварување со средна фреквенција се надополнуваат?

Со цел да се обезбеди големината на грутката и јачината на спојката за лемење со средна фреквенцијамашина за заварување на место, времето на заварување и струјата на заварување може да се надополнуваат во одреден опсег.За да се добие спој за лемење со одредена јачина, генерално се постигнуваат следните две точки.

IF заварувач на место со инвертер

Односно, може да се користат и голема струја и кратко време (наречено тврд стандард), и мала струја и долго време (наречено мек стандард).Користете тврд мерач или мек мерач, во зависност од материјалот и дебелината на металот и моќноста на употребениот заварувач.Струјата и времето потребно за метално заварување со машина за заварување на самото место имаат референтна точка, која треба да се користи како водич кога се користи.Со цел да се обезбеди квалитет на заварување, важноста на електродите на машината за заварување на место генерално се рефлектира во следните точки:

1. Притисокот на електродата на машината за заварување на место со средна фреквенција има значително влијание врз вкупниот отпор R помеѓу двете електроди.Како што се зголемува притисокот на електродата, R значително се намалува.На овој начин струјата на заварување само малку се зголемува, а влијанието се должи на намалувањето на R. Топлината на заварувањето предизвикана од прекумерна топлина.

2. Јачината на споеви за лемење секогаш се намалува како што се зголемува притисокот на заварувањето.Решението е да се зголеми притисокот на заварувањето.Општо земено, кога дијаметарот на крајната страна на електродата на машината за заварување на место е константен, отпорноста на работното парче зависи од неговата отпорност.

3. Металите со висока отпорност имаат слаба електрична спроводливост (како што е нерѓосувачкиот челик), а металите со мала отпорност имаат добра електрична спроводливост (како што се легурите на алуминиум).

На овој начин, отпорноста не зависи само од видот на металот, туку и од состојбата на термичка обработка, начинот на обработка и температурата на металот.Таквиот притисок на електродата има значително влијание врз вкупниот отпор R помеѓу двете електроди.Како што се зголемува притисокот на електродата, R значително се намалува, но зголемувањето на струјата на заварување не е големо.Тоа не може да влијае на отпорот предизвикан од намалувањето на R. Производството на топлина е намалено.Затоа, јачината на заварувачките споеви во машините за заварување на место со средна фреквенција секогаш се намалува како што се зголемува притисокот на заварувањето.Решението е да се зголеми струјата на заварување додека се зголемува притисокот на заварувањето.

Суджоу Агера Automation Equipment Co., Ltd. is an enterprise engaged in the development of automated assembly, welding, testing equipment and production lines. It is mainly used in home appliance hardware, automobile manufacturing, sheet metal, 3C electronics industries, etc. According to customer needs, we can develop and customize various welding machines, automated welding equipment, assembly and welding production lines, assembly lines, etc., to provide appropriate automated overall solutions for enterprise transformation and upgrading, and help enterprises quickly realize the transformation from traditional production methods to mid-to-high-end production methods. Transformation and upgrading services. If you are interested in our automation equipment and production lines, please contact us: leo@agerawelder.com


Време на објавување: јануари-08-2024 година