page_banner

Како да се избере методот на заварување на машината за заварување на место со средна фреквенција?

При изборот на патеката за заварување на место со средна фреквенцијамашина за заварување на место, должината на секундарната јамка и просторот вклучен во јамката треба да се скратат колку што е можно повеќе за да се заштеди потрошувачката на енергија, да се намали флуктуацијата на струјата на заварување и да се обезбеди квалитетот на секоја точка да е константен.

IF заварувач на место со инвертер

Следното е објаснување како да се изберат некои методи на заварување, главно фокусирајќи се на еднострано заварување со едно место, двострано заварување со едно место, двострано заварување со повеќе точки и повеќе точки.

1. Едностраното заварување со едно место е релативно лесно за ракување.Ова решение може да се користи кога пристапноста на електродата на едната страна од делот е слаба или кога делот е голем, а секундарното коло е премногу долго.

2. Кога едностраното заварување со две точки се напојува од едната страна, заварете две точки во исто време колку што е можно повеќе за да ја подобрите продуктивноста.Едностраното напојување со електрична енергија често има неефикасност и шантирање, што ја троши електричната енергија.Кога растојанието на точката е премало, заварувањето нема да биде можно.Во некои случаи, ако дизајнот дозволува, правењето долг и тесен јаз помеѓу две точки на горната табла може значително да ја намали струјата на шантот.

3. Тешко е рамномерно да се распредели струјата помеѓу двете точки на двострано заварување со двојни точки и тешко е да се обезбеди постојан квалитет на двете точки.Методот за напојување со затворена јамка во голема мера го подобрува феноменот на шантирање и нерамномерно загревање на горните и долните плочи, а спојките за лемење можат да се наредат на која било положба.Недостаток е што мора да се направат два трансформатори и два цилиндри, кои се поставуваат од двете страни на заварот.Двата трансформатори мора да бидат под напон според поларитетот.Цената е висока.

4. Заварување со повеќе точки: Кога деловите имаат голем број точки за заварување и се масовно произведени, решенијата за заварување со повеќе точки често се користат за подобрување на продуктивноста.Машините за заварување со повеќе точки се специјална опрема.Повеќето од нив прифаќаат метод на еднострано напојување, кој е пофлексибилен.Секундарната јамка не е ограничена од големината на парчето за заварување.Во случаи на повисоки барања, може да се користи и раствор за заварување на место за напојување со затворена јамка.Во моментов, множество трансформатори обично се користи за заварување на две или четири точки во исто време (последниот има две групи секундарни кола).Машина за заварување со повеќе точки може да се состои од повеќе трансформатори.Достапни се три опции: симултано притискање и симултано напојување, симултано притисок и групно напојување и групно притисок и групно напојување.Соодветното решение може да се избере врз основа на продуктивноста и капацитетот на мрежата.

Suzhou Anjia Automation Equipment Co., Ltd. is an enterprise engaged in the development of automated assembly, welding, testing equipment and production lines. It is mainly used in home appliance hardware, automobile manufacturing, sheet metal, 3C electronics industries, etc. According to customer needs, we can develop and customize various welding machines, automated welding equipment, assembly and welding production lines, assembly lines, etc., to provide appropriate automated overall solutions for enterprise transformation and upgrading, and help enterprises quickly realize the transformation from traditional production methods to mid-to-high-end production methods. Transformation and upgrading services. If you are interested in our automation equipment and production lines, please contact us: leo@agerawelder.com


Време на објавување: јануари-10-2024 година