page_banner

Технологија за следење и примена на машини за заварување со средна фреквенција

За да се постигнат подобри резултати од мониторингот, неопходно е правилно да се изберат параметрите за следење на акустичните емисии вомашина за заварување на место со средна фреквенцијаопрема за следење.Овие параметри вклучуваат: засилување на главниот засилувач, ниво на праг на заварување, ниво на праг на прскање, ниво на праг на пукнатина, време на одложување на пукнатини, време на пукање, прозорец на фреквенција, временски прозорец итн. Овие параметри треба да се изберат врз основа на карактеристиките на акустична емисија на заварувањето, прскање , и пукнатини.

IF заварувач на место со инвертер

Поточно, првите четири параметри се главно избрани врз основа на положбата на сигналот за акустична емисија на временската оска и големината на амплитудата на сигналот.Придобивката на главниот засилувач треба да биде соодветно координирана со вредноста на прагот.Не треба да се претпоставува дека поголемото засилување е подобро, а пониските вредности на прагот се подобри.

Прозорецот за фреквенција се однесува на централната фреквенција на трансдуцерот и филтерот и различните карактеристики на фреквентен одговор.Различни средини имаат различни сигнали за пречки, така што избраниот прозорец за фреквенција треба да може да ги прима најбогатите сигнали за акустични емисии додека избегнува пречки.

Временскиот прозорец е поставен да ги елиминира сигналите за пречки од влезниот сигнал за акустична емисија.Од клучно значење е да се прилагоди логичката контролна порта за отворање и затворање на портата и потребната временска фреквенција на прозорецот и избор на временски прозорец.Треба да се тестира, анализира и разбере карактеристиките на изворот на акустична емисија и изворите на бучава од околината пред да се направи задоволителен избор.

За време на заварувањето на самото место, поради интензивното топење и гасификација на облогата во областа на заварувањето, придружено со прскање во почетната фаза на заварувањето, во првиот циклус на заварување на место се генерираат големи сигнали од типот на пукање, но овие сигнали имаат мала врска со формирањето на грутката за заварување.

Затоа, временскиот прозорец треба однапред да се прилагоди за да не се примаат сигнали за акустична емисија во првиот циклус.Друга карактеристика на галванизираните челични плочи за заварување на место се наизменичните импулси на акустична емисија со голема амплитуда во доцната фаза на заварување на место, предизвикани од гасификацијата на резидуалниот цинк во областа на заварувањето.Во тоа време, временскиот прозорец треба да се прилагоди за да се елиминираат овие големи импулси на акустична емисија.

Овој временски прозорец треба да биде затворен за да се спречи создавањето на нереално следење.Врз основа на оваа технологија, се воспоставува односот помеѓу дијаметарот на грутката на заварот и бројот на енергија на акустична емисија при заварување на место на галванизирани челични плочи.

Suzhou Agera Automation Equipment Co., Ltd. specializes in the development of automated assembly, welding, testing equipment, and production lines, primarily serving industries such as household appliances, automotive manufacturing, sheet metal, and 3C electronics. We offer customized welding machines, automated welding equipment, and assembly welding production lines according to customer needs, providing suitable overall automation solutions to assist companies in quickly transitioning from traditional production methods to high-end production methods. If you are interested in our automation equipment and production lines, please contact us: leo@agerawelder.com


Време на објавување: Април-22-2024