page_banner

Процес на заварување со повеќе точки на машина за заварување со средна фреквенција

При заварување со повеќе точки со средна фреквенцијамашина за заварување на место, обезбедувањето на големината на јадрото на фузија и јачината на точките на заварување е од суштинско значење.Времето на заварување и струјата на заварување се надополнуваат во одреден опсег.За да се постигне саканата јачина на точките на заварување, може да се користи висока струја и кратко време (силни услови, познати и како тврди спецификации) или ниска струја и долго време (слаби услови, исто така познати како меки спецификации).

IF заварувач на место со инвертер

Дали да се изберат тврди или меки спецификации зависи од својствата на металот, дебелината и моќта на машината за заварување што се користи.Постојат горни и долни граници за струјата и времето потребно за метали со различни својства и дебелини, и тие треба да се следат при употреба.

Притисокот на електродата има значително влијание врз вкупниот отпор (R) помеѓу двете електроди.Како што се зголемува притисокот на електродата, R значително се намалува, додека зголемувањето на струјата на заварувањето не е доволно суштинско за да го надомести намалувањето на создавањето топлина предизвикано од намалувањето на R. Затоа, јачината на точките на заварување се намалува севкупно со зголемување на притисокот на заварувањето .Решението е да се зголеми струјата на заварување додека се зголемува притисокот на заварувањето.

Процес на заварување:

Време на претходно притискање: Спуштете ја електродата до степенот каде што струјата е вклучена за да се обезбеди соодветен притисок помеѓу електродите.

Време на заварување: Струјата на заварување поминува низ работното парче и генерира топлина за да формира јадро за фузија.

Време на пауза: Електродата почнува да се крева и спушта, започнувајќи го следниот циклус на заварување.

Време на одржување: Пресечете ја струјата на заварување за да го одржите притисокот на електродата додека јадрото на фузија не се зацврсти до доволно цврстина.

Suzhou Agera Automation Equipment Co., Ltd. specializes in the development of automated assembly, welding, testing equipment, and production lines, primarily serving industries such as household appliances, automotive manufacturing, sheet metal, and 3C electronics. We offer customized welding machines, automated welding equipment, and assembly welding production lines according to customer needs, providing suitable overall automation solutions to assist companies in quickly transitioning from traditional production methods to high-end production methods. If you are interested in our automation equipment and production lines, please contact us: leo@agerawelder.com


Време на објавување: април-12-2024 година