page_banner

Параметри на процесот на проекција на заварување на машина за заварување на место со средна фреквенција

Функцијата на проекционо заварување на средната фреквенцијамашина за заварување на местоглавно се потпира на процесот на проекционо заварување.Совршениот процес на проекционо заварување може да постигне совршено заварување.Главните параметри на процесот се: притисок на електродата, време на заварување и струја на заварување.

IF заварувач на место со инвертер

1. Притисок на електродата

Притисокот на електродата при проекционото заварување зависи од својствата на металот што треба да се заварува, големината на испакнатините и бројот на заварени испакнатини во исто време итн. и направете ги двете работни парчиња цврсто да се вклопат.Прекумерниот притисок на електродата ќе ги притисне и предвреме ќе ги нахрани испакнатините, со што ќе ја изгуби функцијата на проекционо заварување.Во исто време, силата на зглобот ќе се намали поради намалувањето на густината на струјата.Премалиот притисок може да предизвика сериозно прскање.

2. Време на заварување

За даден материјал и дебелина на работното парче, времето на заварување се одредува со струја на заварување и вкочанетост на испакнатините.При проекционо заварување нискојаглеродни и нисколегирани челици, времето на заварување е секундарно на притисокот на електродата и струјата на заварување.Откако ќе го одредите соодветниот притисок на електродата и струјата на заварување, прилагодете го времето на заварување за да добиете задоволително место за заварување.Ако сакате да го скратите времето на заварување, треба соодветно да ја зголемите струјата на заварување.Меѓутоа, прекумерното зголемување на струјата на заварување може да предизвика прегревање и прскање на металот.Општо земено, времето на заварување на проекционото заварување е подолго од она на заварувањето на место, а струјата е помала од онаа на заварувањето на место.

3. Струја на заварување

Струјата потребна за секоја точка на заварување на проекционото заварување е помала од онаа на точкаст заварување на истата точка на заварување.Сепак, струјата мора да може да ги стопи испакнатините пред целосно да се смачкаат испакнатините.Препорачаната струја треба да биде релативно голема струја што нема да исцеди премногу метал под соодветен притисок на електродата.За одредена големина на испакнатините, количината на екструдиран метал се зголемува со зголемување на струјата.Екструдирањето на металот може да се намали со користење на зголемена амплитудна модулациона струја.Како и заварувањето на место, перформансите и дебелината на металот што треба да се заварува сè уште се главната основа за избор на струја на заварување.

Суджоу Агера Automation Equipment Co., Ltd. is an enterprise engaged in the development of automated assembly, welding, testing equipment and production lines. It is mainly used in home appliance hardware, automobile manufacturing, sheet metal, 3C electronics industries, etc. According to customer needs, we can develop and customize various welding machines, automated welding equipment, assembly and welding production lines, assembly lines, etc., to provide appropriate automated overall solutions for enterprise transformation and upgrading, and help enterprises quickly realize the transformation from traditional production methods to mid-to-high-end production methods. Transformation and upgrading services. If you are interested in our automation equipment and production lines, please contact us: leo@agerawelder.com


Време на објавување: јануари-10-2024 година