page_banner

Проверка на квалитетот на машината за заварување на место со средна фреквенција

Генерално, постојат два методи за проверка на квалитетот на машините за заварување со средна фреквенција: визуелна инспекција и деструктивно тестирање.Визуелната инспекција вклучува испитување на различни аспекти и користење микроскопски слики за металографска инспекција.За ова, заварениот дел од јадрото треба да се исече и извлече, проследено со мелење и корозија.Сепак, извлекувањето заклучоци само врз основа на визуелна инспекција не е доволно, па затоа се спроведуваат деструктивно тестирање.

IF заварувач на место со инвертер

 

Деструктивното тестирање обично вклучува тестови на кинење, каде што заварениот основен материјал се откинува за потврда (едната страна покажува кружни дупки, а другата страна покажува остатоци во облик на копче).Дополнително, тестирањето на јачината на истегнување може да се спроведе со помош на тестер на истегнување.

Мерки за обезбедување квалитет:

Иакоотпорно место заварувањее најсоодветен метод за масовно производство, несоодветното управување со квалитетот може да доведе до значителни загуби.Во моментов, бидејќи не е изводливо да се постигне онлајн нелинеарна проверка на квалитетот на заварувањето, неопходно е да се зајакне управувањето со квалитетот.

Тестирање на притисок: На топлината што се создава за време на заварувањето во голема мера влијае отпорот на контакт помеѓу електродата и работното парче.Затоа, неопходно е да се користи тестер на притисок за да се одржи притисокот за време на заварувањето.

Брусење електрода: како што се зголемува бројот на точките за заварување, површината на електродата се истроши, а грубите површини на електродата може да предизвикаат прскање, што влијае на квалитетот на точките за заварување.Се препорачува редовно користење на датотеки за мелење или замена на електроди.

Прегревање на електродите: Прегревањето на електродите не само што го скратува нивниот животен век, туку и доведува до нерамномерен квалитет на заварување кај работните парчиња.

Suzhou Agera Automation Equipment Co., Ltd. specializes in the development of automated assembly, welding, testing equipment, and production lines, primarily applied in household appliances, automotive manufacturing, sheet metal, and 3C electronics industries. We can develop customized welding machines and automated welding equipment according to customer needs, providing suitable automation solutions to help companies quickly transition from traditional production methods to high-end production methods. If you are interested in our automation equipment and production lines, please contact us: leo@agerawelder.com


Време на објавување: мај-07-2024 година