page_banner

Решавање проблеми и причини за дефекти во машините за заварување со средна фреквенција

Како што сите знаеме, нормално е да се појават разни дефекти вомашини за заварување на место со средна фреквенцијапо долготрајна механичка употреба.Сепак, некои корисници можеби не знаат како да ги анализираат причините за овие дефекти и како да се справат со нив.Овде, нашите техничари за одржување ќе ви дадат детално објаснување за вообичаените методи за анализа на дефекти и отстранување на проблеми:

IF заварувач на место со инвертер

 

Прегревање на машината:

Проверете дали има отпор на изолација помеѓу држачот на електродата и телото, што може да предизвика локален краток спој.

Проверете дали притисокот на водата, брзината на проток и температурата на доводната вода се соодветни и дали има некаква блокада во системот за вода.

Прскање за заварување:

Проверете дали има оксидација на главата на електродата, дали површината на предметот за заварување е слабо допрена, дали прекинувачот за прилагодување на машината за заварување е поставен премногу високо, дали притисокот на електродата е премногу мал и ако степенот на заварување на машината за заварување на место е ненормален .

Нема одговор при притискање на прекинувачот за ножната педала:

Прекинувачот на ножната педала може да се оштети или жиците да се олабават, серпентина на електромагнетниот вентил може да се оштети или може да има проблем со влезното коло на прекинувачот на колото.

Прекинувачот на ножната педала е притиснат, намотката на електромагнетниот вентил се активира, но цилиндерот не се движи:

Внатрешните делови на електромагнетниот вентил може да се премногу валкани, отворите за воздух може да се блокирани или јадрото на вентилот може да се заглави, а деловите за заптивање на клипот на цилиндерот може да се оштетат.

Недоволна цврстина на заварени работни парчиња:

Проверете дали притисокот на електродата е премал, дали шипката на електродата е добро прицврстена, дали има силна оксидација помеѓу шипката на електродата и кракот на електродата, дали пресекот на главата на електродата се зголемил поради суво брусење, што резултира со намалена енергија на заварување .Овој проблем може да го предизвикаат недоволниот притисок на електродата или лабавите прачки на електродата.

Suzhou Agera Automation Equipment Co., Ltd. specializes in the development of automated assembly, welding, testing equipment, and production lines, mainly applied in household appliances, automotive manufacturing, sheet metal, 3C electronics industries, etc. We can develop customized welding machines and automated welding equipment according to customer needs, providing suitable automation solutions to help companies quickly transition from traditional production methods to high-end production methods. If you are interested in our automation equipment and production lines, please contact us: leo@agerawelder.com


Време на објавување: мај-07-2024 година