page_banner

Разбирање на процесот на заварување на среднофреквентен инвертер заварувач од две перспективи

Апстракт: Инвертерските заварувачи со средна фреквенција се широко користени во различни индустрии поради нивната висока ефикасност на заварување и добар квалитет на заварување.Сепак, разбирањето на процесот на заварување на овие машини може да биде предизвик.Во оваа статија, ќе разговараме за процесот на заварување на заварувачите со инвертер со средна фреквенција од две различни перспективи, вклучувајќи ја електричната и топлинската перспектива.
IF заварувач на место со инвертер
Вовед:
Заварувачите со инвертер со средна фреквенција се широко користени во преработувачката индустрија поради нивната висока ефикасност на заварување и добар квалитет на заварување.Сепак, процесот на заварување на овие машини може да биде сложен и предизвикувачки за разбирање.Во оваа статија, ќе го истражиме процесот на заварување на заварувачите со инвертер со средна фреквенција од две различни перспективи, електрична и топлинска перспектива.
Електрична перспектива:
Процесот на заварување на заварувач со инвертер со средна фреквенција на место во голема мера зависи од електричните својства на машината.Заварувачот генерира висока фреквентна струја која потоа се пренесува низ електродите за заварување и работното парче.Струјата тече низ работното парче, генерирајќи топлина и формирајќи завар.Процесот на заварување може да се подели на три фази: фаза на стискање, фаза на заварување и фаза на задржување.
Во фазата на стискање, електродите за заварување вршат притисок врз работното парче, доведувајќи ги во контакт еден со друг.Оваа фаза е критична бидејќи осигурува дека работното парче е правилно поставено и држено за време на процесот на заварување.
Во фазата на заварување, струјата со висока фреквенција се пренесува низ електродите и работното парче, генерирајќи топлина и топејќи го работното парче.Топлината се создава поради отпорноста на работното парче на протокот на струја.Струјата се применува за одредено времетраење и со одреден интензитет за да се обезбеди правилно топење и заварување.
Во фазата на задржување, струјата е исклучена, но електродите за заварување продолжуваат да вршат притисок врз работното парче.Оваа фаза овозможува заварувањето да се излади и зацврсти, обезбедувајќи силен и издржлив завар.
Термичка перспектива:
Процесот на заварување на заварувач на место со инвертер со средна фреквенција е исто така под влијание на топлинските својства.Топлината што се создава за време на заварувањето е контролирана од различни фактори, вклучувајќи ја струјата, притисокот на електродата и времето на заварување.
За време на процесот на заварување, топлината што се создава од струјата предизвикува проширување и собирање на работното парче.Термичката експанзија и контракција на работното парче може да влијае на квалитетот на заварот и да доведе до изобличување или пукање.
За да се спречат овие проблеми, параметрите на заварувањето мора внимателно да се контролираат за да се обезбеди соодветното количество топлина да се генерира и да се примени на работното парче.Дополнително, употребата на вода за ладење и правилното одржување на електродата може да помогне да се контролира топлината што се создава за време на заварувањето и да се спречи прегревање на електродите.
Заклучок:
Како заклучок, процесот на заварување на заварувачите со средна фреквенција со инвертер е сложен и може да биде предизвик за разбирање.Со испитување на процесот и од електрична и од термичка перспектива, можеме да стекнеме подобро разбирање на факторите кои влијаат на квалитетот на заварувањето.Правилната контрола на параметрите на заварувањето и одржувањето на опремата се од суштинско значење за обезбедување на висококвалитетни и издржливи завари.


Време на објавување: мај-13-2023 година