page_banner

Заварување лимови од галванизиран челик со помош на машина за заварување со инвертер со средна фреквенција?

Поцинкуваните челични лимови најчесто се користат во различни индустрии поради нивната одлична отпорност на корозија.Кога станува збор за заварување на лимови од галванизиран челик, треба да се земат предвид посебни размислувања за да се обезбеди успешно и висококвалитетно заварување.Во оваа статија, ќе разговараме за процесот на заварување на галванизирани челични лимови со помош на машина за заварување на место со инвертер со средна фреквенција.

IF заварувач на место со инвертер

  1. Подготовка на материјалот: Пред заварување на лимови од галванизиран челик, неопходно е правилно да се подготви материјалот.Започнете со чистење на површината на листовите за да ги отстраните сите нечистотии, масло или други загадувачи.Користете соодветен растворувач или средство за чистење за да обезбедите чиста и сува површина.Важно е внимателно да се ракува со галванизирани челични лимови за да се избегне оштетување на заштитната обвивка од цинк.
  2. Избор на електроди: Изборот на соодветни електроди е клучен за заварување на лимови од галванизиран челик.Електродите треба да бидат дизајнирани специјално за апликации за заварување на галванизиран челик.Бакарните електроди со премаз од хром-циркониум најчесто се користат поради нивната висока спроводливост и отпорност на прскање на цинк.
  3. Параметри на заварување: Правилно прилагодување на параметрите за заварување е од суштинско значење за постигнување силни и конзистентни завари на лимови од галванизиран челик.Контролната табла на машината за заварување ви овозможува да поставите параметри како струја на заварување, време на заварување и сила на електродата.Се препорачува да се консултирате со прирачникот на машината за заварување или да побарате упатства од експерти за да ги одредите оптималните параметри за заварување со галванизиран челик.
  4. Техника на заварување: Кога се заваруваат галванизирани челични лимови, важно е да се користат соодветни техники за заварување за да се минимизира потенцијалот за прскање на цинкот или оштетување на облогата.Започнете со точно поставување на електродите на саканите места за заварување.Нанесете доволно сила на електродата за да обезбедите добар контакт со материјалот.Започнете го процесот на заварување со активирање на машината, дозволувајќи струјата да тече низ електродите и да го формира заварот.
  5. Третман по заварување: По завршувањето на заварите, од клучно значење е да се провери квалитетот на заварите и да се спроведе секој неопходен третман по заварувањето.Проверете ги заварите за какви било дефекти или неправилности, како што се пукнатини или нецелосно спојување.Доколку се идентификуваат какви било проблеми, треба да се преземат соодветни корективни мерки, како што се прилагодување на параметрите за заварување или повторно заварување на погодените области.

Заварувањето на галванизирани челични лимови со помош на машина за заварување со инвертер со средна фреквенција бара внимателна подготовка на материјалот, избор на електрода и прецизно прилагодување на параметрите на заварувањето.Следејќи ги препорачаните техники и мерки на претпазливост, можно е да се постигнат силни и сигурни заварувања на галванизирани челични лимови со зачувување на интегритетот на облогата од цинк.Не заборавајте да дадете приоритет на безбедноста и да се консултирате со експерти доколку е потребно за специфични барања за заварување.


Време на објавување: 25 јуни 2023 година