itulau_fanua

E fa'afefea ona fa'apipi'i Atom i masini u'umea?

O le fa'agasologa o le fa'apipi'iina o atoma i masini uelo fa'amau o se itu taua tele o latou fa'atinoga.O lenei tusiga o loʻo suʻesuʻeina ai ituaiga eseese o faʻapipiʻi atomika e aofia ai i nei masini ma pe faʻafefea ona latou saofagā i le faʻagasologa o le uelo.

Masini uelo

Fa'atomuaga: O masini uelo fa'amau e iai sona sao taua i le tu'ufa'atasia o vaega u'amea e ala i se fa'agasologa e aofia ai le fusia o atoma.O le malamalama i le tele o masini fa'apipi'i atomic e mana'omia e malamalama ai i le fa'aogaina lelei o nei masini.

  1. Fa'apipi'i Metallic:
  • I masini uelo fa'amau, o lo'o taatele le fa'apipi'iina o u'amea, aua e masani ona fa'aaogaina metala i mea fa'aoga.
  • O le fusia u'amea e tupu pe a fa'asoa e fa'amea u'amea a latou valence electrons, e fausia ai se "sami" o electrons delocalized e tafe sa'oloto i le fausaga u'amea.
  • O lenei fa'apipi'i e maua ai mea u'amea malolosi ma fe'avea'i, e tāua tele mo le fa'atupuina uelo mautu ma fa'atuatuaina.
  1. Feso'ota'iga Covalent:
  • I nisi fa'agasologa o le uelo, e mafai fo'i ona iai se sao o le fusi fa'atasi pe a ueloina mea e le fa'amea pei o palasitika po'o sima.
  • Feso'ota'iga fa'atasi e aofia ai le fefa'asoaa'i o pa'aga fa'aeletonika i le va o atoma lata ane, ma fa'atupuina ai ni fausaga mole mole mautu.
  • I masini uelo fa'amau, e mafai ona fa'aogaina le so'oga fa'atasi pe a ueloina mea e 'ese'ese, e mana'omia ai le fa'atupuina o so'o fa'atasi i le va o atoma eseese.
  1. Fa'atasiga Ionic:
  • E ui lava e le masani ai i masini uelo, e mafai ona tupu le so'oga ionic pe a ueloina mea e matua'i ese'ese le tau o le electronegativity.
  • O le fusi o le Ionic e maua mai i le fesiitaiga o electrons mai le tasi atoma i le isi, e oʻo atu ai i le faʻavaeina o cation faʻamalosia lelei ma anion leaga.
  • I nisi faiga uelo e aofia ai ceramics po composites, ionic fusipaʻu atonu e talafeagai, aemaise lava i le maualuga-vevela talosaga.
  1. Van der Waals Forces:
  • E mafai fo'i ona aofia i masini uelo fa'ato'a vaivai va'ava'ale'a e ta'ua o malosiaga van der Waals.
  • Van der Waals malosi e tulaʻi mai ona o suiga le tumau i le eletise eletise i totonu o atoms poʻo molelaʻau, e mafua ai le malosi le tumau i lo latou va.
  • E ui o nei malosiaga e fai si vaivai pe a faʻatusatusa i isi ituaiga faʻapipiʻi, e mafai lava ona latou saofagā i le tausisia o meafaitino i nisi faʻaaliga faʻapipiʻi.

I masini uelo, o le fusia o atoms o se faiga faigata ma malosi, e aofia ai le tuʻufaʻatasia o fesoʻotaʻiga metallic, covalent, ionic, ma van der Waals, e faʻatatau i mea o loʻo faʻapipiʻiina.O le malamalama i nei faiga fa'apipi'i e taua tele mo le fa'amalieina o le fa'agasologa o le uelo ma fa'amautinoaina le malosi ma le tumau.E ala i le faʻaogaina o mea faʻapitoa o le faʻapipiʻiina o atomic, o masini faʻapipiʻi faʻamau e faʻaauau pea ona avea ma meafaigaluega taua i pisinisi eseese, e maua ai fofo lelei ma faʻatuatuaina mo le tuʻufaʻatasia o vaega uʻamea.


Taimi meli: Iul-22-2023